Cand. mag i historie og samfundsfag, Tidligere politisk analytiker og reporter bl.a. på TV2
Jeg skal hermed give Anders Lautrup-Larsens projekt min varmeste anbefaling. Hans ambition om at skildre det danske kunstnermiljø i Rom omkring 1880 gennem det unikke materiale i form af breve og dagbøger fra vores oldeforældre og deres familie – vores fædre var fætre – er både uhyre original og meget oplysende. Foruden ny viden, tegninger osv. er det også historien om en forældreløs murersvend, Erik Larsen, der får succes som murermester i Slagelse og derfor kan sende sin arkitektstuderende søn, Knud, til Rom på studierejse. Her blomstrer forelskelsen efter et længere tilløb, da Knud møder Anna Lautrup, som er adoptivdatter af et dommerpar fra Viborg og på rekreation efter tuberkulose. Det omfattende materiale giver derfor også et enestående billede af, hvordan et nyt dansk borgerskab ser på livet, kærligheden – og kunsten.
Frederiksberg, den 29. juni 2023
Cand mag i litteraturvidenskab, redaktør og bogrådgiver. I 2022 udgav hun bogen "Skriv om din slægt"
Vi bliver vidne til stimulerende intellektuelle og kunstneriske miljøer med navne som Kristian Zartmann, F.C. Lund, Peter Severin Krøyer og mange. mange flere. Miljøer, hovedpersonerne selv naturligt opsøger, fordi de begge er opvokset med at finde inspiration her. En pointe, der understreges ved, at Anne Lautrup rejser med sine forældre, og Knud Lautrup jævnligt er i kontakt med sine, og de ikke bare opmuntrer ham til turen, de finansierer den også. Ofte modtager Knud Larsen brev fra sin bror, der studerer i København, og han kan i disse breve fortælle om sædelighedsfejden, som Herman Bang på dette tidspunkt var involveret i, og som bliver afgørende for dansk kulturliv. Kærlighed og Contubaler er hermed en bog, der knytter fine forbindelser mellem det højkulturelle liv i Danmark og i Italien og Frankrig.
Bemærkelsesværdigt er det, at hovedpersonerne allerede her i 1880’erne lever i en melankolsk tone, da de ofte henviser til forfatter Vilhelm Bergsøes rejseskildringer i romanen Fra Piazza del Popolo fra 1867. Samme melankoli kan findes i hovedpersonernes oplevelser i Den Skandinaviske forening i Rom. Her omtaler og søger de tidligere tiders storhed, en storhed, som de uvidende og paradoksalt selv er med til at skabe på ny.
Blikkene, der viser os rundt er arkitektens og den kulturelt trænede.
Selvom Knud Larsen ikke selv mener, at han har skønlitterære evner, så minder hans prosa sine steder om den impressionistiske stil, som forfatteren Herman Bang netop i samtiden blev så kendt for.
Jo mere forelsket han bliver, jo mere anstrenger han sig for, at hans prosa viser al det skønne, han oplever. Kærlighed og Contubaler kan udover at være et unikt tidsbillede også bruges som en rejseguide og rummer gode historier og intriger fra højborgerlige familier i slutningen af forrige århundrede. Som læser efterlades man med gode argumenter for vigtigheden af kulturel og kunstnerisk dannelse. Informative kapitelindledninger hjælper os til at forstå tidens skikke og de værker, som deres rejse- og omgangsfæller arbejdede på, og som i dag er en del af den danske og europæiske kulturarv.